Skip to content →

Hei me puhutaan turvallisuuspolitiikkaa!

Cyber_securityViime vuodet huimasti suosiota ja mediatilaa saanut kyberturvallisuus-teema on saanut valtaapitävät varpailleen. Eikä suotta, onhan sana “kyber” sellainen, että se perustuu enemmän halliitsemiseen kuin digitalisaatioon. Vanhoihin pitkäaikasiin valtion virkoihin aikoinaan valitut ovat ehkä säikähtäneet valtansa puolesta, ja siksi kyberin, eli vallanpidon turvallisuus onkin uhattuna. Ei liene sattumaa, että kyberturvallisuustermillä ja siiihen liittyvillä hankkeilla pyritään jatkuvasti nimenomaan turvaamaan valtion, suvereenin ja siis myös kaupungin asemaa. Se abstrakti lakikirja, jota vihainen kotka yritti repiä kappaleiksi hennon neidon sylistä on siis taas tullut uhatuksi, mutta nyt eri taholta. Ehkä sen sisään on pesiynyt matoja, käärmeitä tai muita loisia, ja niin pyrkii syömään sen sivut sisältäpäin.

Kaupungeissa onkin tulevaisuudessa läsnä yhä enemmän turvallisuuspoliittiset kysymykset, niin tietoverkojen kuin perinteisenkin kineettisen voimannäytön ja -käytön suunnalla. Uuden kaupungin haasteena onkin siten toisaalta globaalien ja uusmodernien diginatiivien palveleminen, mutta myös jonkinlaisen turvallisuuden tarjominen. Samalla ainakin Euroopassa vanha kansallisuuteen ja kansallisvaltioihin nojannut turvallisuuspolitiikka on hiipumaan päin, eikä uudet sukupolvet välttämättä odota ohjuksia, rautaa ja aitoja rajalle.

Silti kaupungit on ytimessä kun puhutaan turvallisuuspolitiikkaa, ja toisaalta turvallisuuspolitiikka nousee nykyään yhä enemmän eloon kun puhutaan kaupungeista. Tärkein liennyttävä tekijä kaupunkien nousemisessa uusien sotaisten rintamien pelinappuloiksi on ihmisten liikkumisen varmistaminen ja kulttuuristen vaikutteiden leviämisen rohkaiseminen. Ihmisten ja valtioiden rauhanomaisen yhdessäolon varmistamiseksi on välttämätöntä harjoittaa aktiivista yhteistä kanssakäymistä. Vain yhteisten episodien ja kanssakäymisen kautta ihminen voi tuntea toisen tasolla joka ylittää kansalliset symbolit.

Ottakaa ja tutustukaa tuntemattomaan! Se on rauhaa rakentava askel. Katsokaa ihmistä kuin yhtä universumia, tai kaupunkia kuin yksinäistä universumin reunalla seilaavaa galaksia. Kuten kuuluisa suomalainen runoilija sen pani ulos; “ei kenkään ole paha ihminen, vaan toinen on heikompi toista”. Tulevaisuuden kaupunki tulee loistamaan nimenomaan yhteisen saralla. Tulevaisuuden kaupunki on sellainen, jossa ihminen on rahaakin arvokkaampi. Ihmiselämä on korvaamatonta, eikä mikään ole sen arvoinen, että ihmisiä voisi uhrata kaupungin säilyttämiseksi.

Tervetuloa uusien kaupunkien maailmaan, mitä on olla tulevaisuuden kaupunki, miten ihmiset siellä ovat ja elävät. Silti tulevaisuus on harvinaisen samanlainen kun menneisyys, ja kuvitelma asteittain etenevästä edistyksestä usein harhainen. Katsokaa seuraavaa ihmistä silmiin. Katsokaa tarkkaan. Siinä on teidän kaupunki, uusi kaupunki.

Published in kaupungit

Comments are closed.